multilevelmenu

Thursday, March 20, 2014

Farzana dan seluar ketat^^


Farzana ngadu seluar sekolah dia ketat
Balik mesti merah pinggang, digarunya
Kata tak moh pakai la seluar ini ibu...

Dulu pakai seluar semua kene jahit bagi ramping sekarang bukak balik jahitan semua seluarnya

Penangan MEALSHAKES nih hihi



Kenapa suka sangat anak gemuk-gemuk nih?
Kan budak-budak kalau tak ada selera makan waktu membesar perkara normal?
Ramai yang macham itu, besar okeh jek kan?

Owh tidak, tidak bagi Farzana
Sebab dia ada tabiat tak mahu makan yang sangat kritikal
As a mom, bila kita tahu apa yang masuk perut dia untuk hari itu adalah sesuatu yang membimbangkan

Betul bimbang 
sehingga dia selalu tidak sihat
sehingga dia kelihatan sungguh pucat
sehingga dia hilang tenaga
sehingga dia terlepek
sehingga dia punya pemikiran dan fokus terganggu

Budak-budak kalau dah jumpa sepupu-sepupu sebaya mesti lupa makan kan
Farzana duduk kampung hampir seminggu
Everyday main, lupa segalanya termasuk susu
Balik KL terus collapse giler, pucat dan tidur jek



She's a picky eater, ramai budak-budak macham tuh kan
Ibu bagi ubat cacing pon still macham tuh x mahu makan langsung
Hanya susu 6-7 botol (250ml) sehari

Masuk pra-school sebulan mesti seminggu jek dia betul-betul sihat
Banyak kali ponteng
Sebulan sekali mesti pergi sedut gas sbb asthma
Fikiran untuk fokus terganggu sebab nutrisi kurang dlm badan n asyik telan ubat sahaja

As a parents
what do you all think??

Sad, worried, confius,  isn't it

So bila berkenalan dng SHAKLEE
Tawakal bagi Farzana set untuk kanak-kanak termasuk MEALSHAKES

MEALSHAKES ialah sejenis protein yang ada banyak khasiat
Bukan pengganti susu
so sehari just satu sudu teh masukkan dlm susu dia or minuman bersusu such as milo, air bandung ke
seminggu 3-4 kali je kot aien bagi

Rasa vanilla ice-cream
satu bekas tahan 2-3 bulan kalau ikut sukatan aien tuh^^

Its just suppliment bukan ubat yang perlu di ambil hari-hari
lelagi kita dah nampak result yang positif
so just continue sikit-sikit janji tak putus^^




Now Farzana dah 5 years old, nampak energetik
Lebih fokus dan kreatif

Dah hampir 5 bulan tak pergi sedut gas asthma
Dah dua bulan dia tak cuti sakit di sekolah
Syukur sangat-sangat time cuaca tak elok berjerebu, panas beberapa minggu ini
dia berjaya ke sekolah dng sihat 
walaupun setiap hari dia asyik bercerita kawan-kawan tak datang demam sakit kene makan ubat etc

Dah makan nasi
Dah makan jemput-jemput yang ibu buat
Dah makan kuih donut 
Dah makan buah, kadangkala sayur salad
Menjadi seorang yang ambil breakfast walaupun sedikit
Train jadi seorang yang tak skip breakfast dari sekarang^^

I'M A HAPPY MOTHER NOW
SEMUANYA DARI ALLAH SWT YANG BERSIMPATI DAN SAYANG UNTUK BAGI FARZANA RASA PERUBAHAN POSITIF
MEALSHAKES TETAP SEBAGAI MEDIUM DAN USAHA IBU SAHAJA


TIPS UTK MAKAN SHAKLEE:
Berdoa dalam hati moga jadi penawar untuk diri dan orang sekeliling^^






























1 comment:

piNky LuCiA said...

Alahai..kecik molek je..
hehe