multilevelmenu

Tuesday, March 4, 2014

Anak-anak sukar nak telan vitamin?

Ramai yang tanya aien tips untuk anak-anak yang payah makan vitamin, lelagi vitamin yang tiada gula spt brand2 lain, rasa natural jek;

Vitamin C Chewable - rasa masam
Omega Guard - bau ikan kalau tergigit
Mealshakes - rasa aiskrim vanilla, so yang ini tiada masalah 




Mari lihat kronologi pengalaman aien untuk hidupkan aura positif anak2 aien pada vitamin
Bear in mind, this process took about a year to succeed, ladies n gentleman^^ Bukan senang nak senang hihi
(timeline agak2 saja x berapa ingat, but still in that year)




March 2013
- aien baru berjinak2 dng vitamin c chewable shaklee yang 300 biji , makan utk resdung. Bermulanya wujud 'botol ubat' di dapur.
-Farzana 4 tahun, memerhati botol dan proses ibu mkn vitamin c setiap hari.

April 2013
-ibu start beli ESP n ALFALFA utk boost susu badan (2 minggu google pasal set nyusu nih nk cari info betul ke tak) , Aslam 2 tahun sangat kuat menyusu sejam 2-3 kali so badan ibu x cukup masa nk proses balik susu tuh, air yg cukup, makan yg tertib ibu memang dh amalkan, just nk tambah suppliment untuk lebih usaha.



-Farzana sudah mula bertanya,  itu ubat apa?, kenapa ibu makan selalu? sebab hari2 makan dia nampak

June 2013
-Condition badan kritikal, sakit2 tulang sendi, solat terpaksa duduk, my mom said ' badan aien dh haus tuh'... not enough nutrition hohooo amboi
-google lagi pasal shaklee utk tulang sendi semua, jumpa OSTEMATRIX dan OMEGA GUARD
-sign up jadi ahli shaklee terus sebab nak beli lagi kan



-Farzana dah tunjukkan minat sebab makin banyak 'botol ubat' kat dapur yg look alike

-ibu start offer, Farzana nak ke? dia geleng kepala tak moh, sebab dia paling benci makan ubat, tahap rela kene cubit pukul dari makan ubat even dh semput or demam teruk tak boleh bangun O_O

July 2013
-ibu start beli ostematrix, omega guard - nyusukan aslam kalsium ibu banyak hilang... 
-start mkn oste n omega, seminggu sakit2 badan tulang sendi hilang, Alhamdulillah tak rasa sakit langsung

-Ibu offer farzana vitamin c chewable, dia ambil sebiji try makan masam dia buang...
-sejak hari itu memang sengaja makan depan dia vitamin c dan omega, malah encik suami pon membantu, sengaja makan depan dia ' sedapnyaaa' kami ckp hihi



-Bagi Farzana mealshakes - sungguh menunjukkan perubahan dari segi pemakanan, imun badan

November 2013
-Tak jemu offer farzana vitamin c, kali nih dia akan nyonyot lama sikit sampai vitamin c tuh kecil jek, tapi tak tahan dia buang...good improvement ^^

Disember 2013
-Start bagi Aslam 2 years old Omega guard, saja hulur dia ambil terus kunyah dan Alhamdulillah dia jenis yg tolak batu n kayu jek hihi so no problemo

-Farzana dah start bertanya kalau ibu x offer vitamin c^^ kali ini ibu belah vitamin c jadi dua, kecil so ibu ajar dia telan, yeay berjaya^^

-Tahap astham dia nampak ada perubahan, jika sebelum ini sebulan sekali kene sedut gas, kali ini dari 2 bulan jadi 3 bulan n so onn..if dia ada batuk2 nak jadi macam semput pon ibu tak terus p klinik, ibu monitor di rumah, pagi pergi school mandikan air suam, bagi makan vitamin c sebelum p school, dan 2 hari sekali minum mealshakes sesudu dlm susu^^

February 2014
-Cara baru Farzana makan vitamin c chewable, dia suruh ibu hancurkan atas sudu...mana dapat idea entah budak nih hihi



RUTIN SEKARANG

1.Farzana makan 
- vitamin c chewable seminggu 3-4 biji sahaja @ ikut keadaan kalau ada rasa nak demam
-omega 1-2 biji seminggu
-mealshakes  3 kali seminggu ( selera makan dah ada, so nutrisi insyaAllah ada dlm badan, p skolah lebih happy, kreatif, Asthma dah ada perubahan ketara dah lama tak kena )

2.Aslam makan
-Omega 2-3 biji seminggu (favourite dia, sampai ibu kene sembunyikan botol omega)
-Vitamin c chewable, seminggu 2-3 biji @ ikut keadaan kalau ada rasa nak demam

 TIPS UTK MAKAN SHAKLEE:
 
Setiap kali nak telan suppliment shaklee, doa sekilas dlm hati supaya jadi penawar untuk diri dan org sekeliling^^


























No comments: