multilevelmenu

Thursday, November 14, 2013

Atasi Keguguran

Atasi Keguguran dan Tingkatkan Kesuburan Dengan Vitamin ShakleeKeguguguran dikenali sebagai hilangnya kandungan  janin yang berusia di bawah 20 minggu (jika lebih dari usia 20 minggu maka dikatakan sebagai kelahiran tidak matang). Satu dari 6 kehamilan berakhir dengan keguguran, dan sebahagian besarnya terjadi sebelum minggu ke-16 kehamilan. Sementara 200 wanita mengalami keguguran berulang (recurrent miscarriage), bahkan lebih dari 3 kali berturut-turut.

Keguguran merupakan amat musibah yang menyedihkan, khususnya bagi pasangan suami istri yang sedang mengharapkan zuriat. . Calon ibu yang pernah mengalami keguguran dapat hamil kembali setelah melewati satu kitaran haid 

Tanda-tanda terjadinya keguguran.

Dibawah ini beberapa gejala yang dapat diketahui ketika mengalami keguguran:

 1. ✿ Pendarahan dari vagina, baik spontan ataupun didahului dengan darah  merah kecokelatan terlebih dahulu. Banyaknya darah yang keluar bervariasi mulai dari beberapa titits saja sampai seperti menstruasi.
 2. Keluarnya cairan tanpa pendarahan atau rasa sakit, kemungkinan karena membran kandungan yang lepas.
 3. Keluarnya benda padat dari vagina.Kemungkinan janin
 4. Kekejangan di perut bahagian bawah atau ari ari seperti senggugut.
Selain itu, keguguran juga boleh terjadi tanpa menimbulkan pendarahan atau rasa sakit. Janin di dalam rahim tiba-tiba menghilang dan tanda-tanda kehamilan berhenti. Kemungkinan besar disebabkan karena embrio sudah meninggal namun masih melekat pada rahim sehingga memerlukan si ibu menjalani D&C (Dilation & Curetage) untuk mengeluarkannya.

Penyebab Terjadinya keguguran

 • Kelainan dan jangkitan pada kandungan. Embrio janin memerlukan tempat yang sesuai agar dapat berkembang. Kelainan bentuk atau infeksi pada kandungan menjadi  keguguran kerana embrio gagal melekat.
 • Imunisasi. Sel darah ibu dapat membentuk antibodi yang mencegah perkembangan plasenta secara normal.
 • Kelainan gen/kromosom. Sekitar 60-70% keguguran terjadi kerana kromosom sperma tidak sesuai dengan kromosom telur (abnormal) sehingga janin tidak berkembang atau berkembang secara tidak normal. Keguguran adalah cara tubuh untuk mengakhiri kehamilan yang tidak sempurna tersebut.
 • Penggumpalan darah (blood clotting). Beberapa wanita hamil mengalami kelainan penggumpalan darah yang menghalangi pembentukan pembuluh darah plasenta.
 • Pembukaan leher rahim. Pada usia kehamilan yang lebih lanjut, pembukaan leher rahim yang terlalu cepat (sebelum masa persalinan) dapat menyebabkan keguguran.
 • Penyebab lainnya. Kelainan hormon, diabetes yang tidak terkontrol, kebiasaan merokok, minuman beralkohol dan berbagai parasit juga dapat menyebabkan keguguran.
 •  
 •  
Tips Mencegah Keguguran


Tips Mencegah Keguguran 

Seperti yang telah disampaikan, keguguran umumnya terjadi tanpa dapat dikawal.Jika terdapat ancaman keguguran seperti pendarahan di awal-awal kehamilan, supaya pencegahan dapat dilakukan dengan istirahat yang cukup dalam beberapa hari, mengurangi aktiviti berat  seperti olah raga, dan menghentikan hubungan seks dalam beberapa minggu.

Jika ancaman keguguran disebabkan oleh pembukaan  leher rahim, doktor mungkin akan melakukan penjahitan untuk merapatkan kembali sampai  melahirkan bayi. Tindakan perubatan  juga diperlukan bila terdapat kelainan bentuk rahim dan leher rahim.


Vitamin / Supplemet Cadangan untuk Elakkan Keguguran

Bagi wanita yang pernah mengalami masalah keguguran, Shaklee menawarkan beberapa supplemen yang boleh membantu mengembalikan kesihatan dalaman rahim anda, antaranya ialah :


1. Family wellness set (ESP, Vita-Lea, Vitamin C & B-Complex)
 
Kebaikan Family wellness set :
* Membantu mempertingkatkan kesihatan secara menyeluruh
* Menguatkan sistem imun anda
* Membekalkan nutrisi yang lengkap atas keperluan badan
* Mengalakkan kesuburan


2. GLA Complex
 
Fungsi GLA Complex
* Membantu melegakan sindrom pra-haid (PMS) seperti senggugut
* Membantu meningkatkan lendir servik yang berkualiti untuk kesuburan
* Membantu melegakan kesakitan & kekejangan kerana GLA ditukarkan kepada prostagladin E1
* Membantu proses persenyawaan


3. Vitamin E

Fungsi Vitamin E :
* Menghalang Keguguran
* Merawat musculus pectoralis fibrosis otot dada, sindrom prahaid dan sindrom menopaus seperti hot flush
* Digunakan pada ujian klinikal untuk menghalang kematian janin, keguguranTIPS UTK MAKAN SHAKLEE:
Setiap kali nak telan suppliment shaklee, doa sekilas dlm hati supaya jadi penawar untuk diri dan org sekeliling^^No comments: