multilevelmenu

Wednesday, September 18, 2013

Cerita anak pertama yang tak cukup susu hihi^^

PENGALAMAN LA PULOK..^^

Bila ada customer dok story susu kurang

Teringat time anak 1st, farzana masa 8 bulan, susu dah merudum
ambil pil bnykkan susu kat klinik swasta

Seminggu mkn menjadi, susu naik balik walaupun x hebat mcm mula2 la tapi dpt la farzana kenyang
Tapi
After that aien n farzana naik ruam merah2 bnyk kat badan

Jumpa doctor ingat anak n ibu kne dmm cmpak ke
Tapi bukan hihi
Kami alergik dng pil tmbh susu itu
Doc kata awk nih satu dlm sejuta yg alergik ngn pil nih ayook alahai
Lalu
Bye bye pil dan aien cuba ajar farzana cmpur susu formula masa dia 9 bulan

MasyaAllah 2 bulan struggle
Ye la kan mummy2 msti tau kerenah ank yg x mau susu n puting lain kan

Akhirnya farzana surrender, bila dia tahu dia x cukup kenyang dia teguk jek susu formula + campur2 dng bf direct lagi

Setahun 3 bulan farzana terus x menyusu badan dah bila aien preggy adik dia

Sebab apa, kalsium di kongsi 3 orang, lalu badan aien sangat lemah dan sakit2 tulang amat..
Aien peminum susu tepung tegar yek
Doctor yang bagitau badan x dpt tampung kalsium di kongsi 3 orang

Doctor even bagi pil kalsium untuk aien top up
Pil kecil comel2 gler enth brapa mg kalsium tah hihi
Amalkan sebulan ada kurang sket la sakit2 tulang tapi ttp sakit jika bangun tidur or duduk lama2
Hmmm ada yg kata sbb amek epidural la kot sakit nih
Tapi aien x pernah amik epidural pong^^

ITU KISAH LAMA

Sekarang sudah ada sikap ambil tahu,
cari gali info di hujung jari
Sudah ambil tahu kepeluan kalsium brapa mg kene ambil ikut umur

Ambil OSTEMATRIK sahaja skrg nih, dah x telan susu tepung

Bila ambil tahu, baru kita tahu brapa kalsium sehari kita perlu ambil, kalsium kene ada magnesium jdi bff utk lebih efektif, kesan buruk kalau terlebih kalsium - batu karang, buah pinggang bla bla

Alhamdulillah sakit tulang belakang jika bgun tidur sudah tiada, badan kaki cepat lebam2 pon dah hilang

Ambil ESP + ALFALFA + disiplin pemakann dan pengambilan air kosong untuk banyakkan susu

Alhamdulillah Muhammad Amani Aslam masih menyusu badan walaupun sudah 2 tahun, terima kasih Allah atas nikmat-Mu

Sekaligus jimat utk labur dlm susu formula stakat nih, just labur dlm supplement yang bila beli boleh tahan 2 3 bulan...

Owh ya, esp aien hmpir 3 bulan x abes lagi, hari2 minum, 2 or 3 kali tapi sukatan ala2 sudu teh hihi nmpk sket kan tapi istiqamah dan Alhamdulillah menjadi ...

alfalfa mmg tahan lama jugak la kan sehari just telan 2 3 biji jek

Hanya supplement utk bantu up susu, makan tetap makan sehabis baik hihi n air kosong tetap kene jadi bff ^^

APA PENGALAMAN ANDA TTG BF NIH?



No comments: