multilevelmenu

Monday, August 19, 2013

Perbezaan vitamin semulajadi dan vitamin sintetik^^

Jom kita ikuti 5 perbezaan vitamin sintetik dan vitamin semulajadi (Natural) yang dipetik dari Cery dan sumber asalnya dari Mommy Lyna.




1. Penghasilan Vitamin semulajadi - dihasilkan dari ekstrak bahan2 semulajadi dengan mengambil intipati yang diperlukan dan menyingkirkan fiber.  Contohnya pembuatan vitamin C natural diperolehi dari mengambil pati asid askorbik dlm buah limau dan menyingkirkan serat2nya.

Vitamin sintetik - dihasilkan dari manipulasi bahan kimia yg mempunyai ciri2 seakan-akan bahan yg terdapat dlm vitamin.  Contohnya asid askorbit ( Vitamin C) mempunyai formula empirik C6H8O6, jadi gabungan dari molekul2 karbon, hidrogen dan oksigen ini boleh dihasilkan dari apa2 bahan bagi menghasilkan asid askorbik.


2. Keserasian dng badan 
Vitamin semulajadi - dihasilkan dari bahan2 makanan kita, jadi ia bertindak dengan lebih baik dan semulajadi dng tubuh.  Ia tidak mendatangkan kesan sampingan, dan memberi kesan yang lebih baik.

Vitamin sintetik - walaupun formulanya sama, ia tetap tidak sama dng vitamin natural, apa lagi dng makanan asli. Ini kerana penghasilannya pun bukan dari sumber makanan.  Jangan terkejut kalau saya katakan tar yang digunakan untuk menurap jalan raya adalah salah satu bahan untuk menghasilkan vitamin B complex pada vitamin sintetik.

3.Harga
Vitamin semulajadi - tentunya lebih mahal kerana penghasilannya dari bahan2 semulajadi memerlukan kos bahan yg lebih tinggi.

Vitamin sintetik - biasanya lebih murah dan adakalanya diberi percuma saja.

4. Kesan kepada tubuh badan
Vitamin semulajadi - mengambil intipati dari bahan2 semulajadi, jadi ia tidak meninggalkan bahan2 yang perlu, walaupun bukan bahan utama dlm vitamin tersebut.  Contohnya kalsium memerlukan magnesium vitamin D untuk menjadikannya menyerap dng lebih bagus dan optimum.  kalsium yang tidak diserap dng sermpurna akan disimpan dlm ginjal dan boleh menyebabkan batu karang atau batu buah pinggang.

vitamin sintetik - oleh kerana pembuatannya adalah untuk menghasilkan sejenis bahan tertentu, maka kebanyakan vitamin sintetik dng dlm bentuk 'solo', misalnya kalsium tanpa magnesium dan vitamin D, jadi kita kena ambil magnesium dan vitamin D dari sumber lain.  Begitu juga dng vitamin2 lain yg memerlukan 'kawan' untuk bertindakbalas dng sempurna, tapi tidak ada dlm vitamin sintetik.

5. Kesan jangka panjang
Vitamin semulajadi - tidak mendatangkan kesan sampingan kerana penghasilan dari bahan2 seperti yg dinyatakan di atas ( bahan semulajadi).

Vitamin sintetik - mempunyai banyak kesan jangka panjang, salah satunya akibat ketidakstabilan bahan2 yg terkandung dlm vitamin sintetik itu sendiri, dan manipulasi kimia yg dilakukan dlm proses penghasilannya.

Tips mudah untuk mengenali vitamin semulajadi dan sintetik:


1. Vitamin semulajadi tidak menggunakan perasa dan warna tiruan, jadi ia tidak meninggalkan kesan warna pada jari anda berbeza dng vitamin sintetik.

2. Pendek kata, perbandingan antara vitamin natural dng vitamin sintetik adalah umpama bunga hidup dng bunga plastik.  Bunga plastik itu memang lebih mudah, murah, dan tahan lama.  Tapi keunggulan bunga hidup tidak dapat ditandingi, walau macammana 'nampak asli
 bunga plastik tersebut.  Perbandingan yang lain ialah objek sebenar dng imej dlm cermin.  Walaupun kelihatan sama, tapi imej dlm cermin tetap bukan objek sebenar.

Tentulan aien memilih vitamin semulajadi dan ianya SHAKLEE!!! Walaupun lebih mahal sedikit tetapi ia selamat dan berbaloi ^^

Sila hubungi aien untuk dapatkan konsultasi tentang vitamin mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yg betul apabila membuat pembelian dari saya sebagai Shaklee Independent Distributor anda^^






No comments: