multilevelmenu

Friday, August 23, 2013

Parents telan suppliment, kesan positif pada anak yang melihat ^^

Alhamdulillah, Farzanameow yang dulu susah nak makan ubat bila time tidak sihat 
or even just suruh makan vitamin C chewable kanak2 or scott emulsion tuh sangat la payah...
hingga tahap kene pegang kaki tangan mulut bila nk suruh telan ubat demam;  

sekarang wow sungguh bersemangat sudah hampir seminggu ayat dia mcm ini ' ibu mana ubat farzana'

(Farzanameow 4 tahun)
 
Hari2 dia nampak ibu makan shaklee..
 hari2 juga dia nampak ayahnya ibu bagi makan shaklee
 mula2 offer dia Omega Guard mmg dia jeling jek
so ibu pecahkan msuk dlm botol susu haha...

offer Chewable Vitamin C dia makan sket trus buang sbb masam x suka...
aslam lain cerita ye dia bak kata orang tolak kayu n besi jek hihi...
tahniah aslam..

Mealshake tiada masalah sbb bancuh mcm susu n rasa vanilla sedap so mmg Farzanameow suka la kan...

so bila hari hari dia lihat rutin ibu ayah makan shaklee, n dia nmpk botol2 shaklee kat dapur banyak tuh, dia rasa berminat...

Bagi ubat cacing perasa banana, tahap masuk mulut tapi kemam smpai kene marah baru telan...

SEKARANG..
 bila dia nmpak ibu telan vitamin2 shaklee tuh dia menyebuk ikut n tanya...
'ibu, farzana punye ubat mana?
bila soalan itu di tanya, ibu terus bagi ubat cacing banana dos ke dua hihi peluang nih...

hmm selamba telan, pas tuh dia tanya lagi ibu ada ubat lain lagi...
hmm ibu terus bagi sebiji vitamin c with lysin tuh..

( yg ini ibu bagi seminggu 2 biji sbb Farzanameow jenis x suka makan n bergantung pada susu dia jek, 4 tahun mana boleh x makan, selalu tidak sihat, badan sangat kurus dan cengkung...)

for the record, farzanameow pernah tak makan nasi selama 4 hari, hanya minum susu dia sehari 3-4 botol dan sedikit roti dipaksa makan...
time tuh muka sangat cengkung
orang kata petanda ada cacing kan, tapi sebelum tuh ada bagi ubat cacing n dia juga juara minum vitagen hari2...

 

pas tu dia pergi tunjuk botol Omega Guard, 'ibu nih ubat farzana kan'
Ingat dia botol omega sbb pernah bagi mkn masa kt rumah nenek time balik raya hari tuh
Omega guard bagi dia seminggu 2-3 biji jek...
 
stakat nih dia belum kene asthma lagi, harapnya niat ibu dng omega asthmanya boleh kurang dan kurang dan seterusnya hilang....pada Allah swt juga kita pohon yg utama, suppliment sbg usaha...

tapi pemakanan juga kene jaga, air gas mmg pantang, air batu skali skala ok lagi...
kalo dia mnum air gas msti esok nya batuk2...

 (pic dari RawForBeauty.com)

So benarlah apa yang parents buat, anak2 akan perhati dan ikut, insyaAllah kita bagi dia makanan sihat ^^ untuk siapa, untuk kesihatan keluarga juga..

owh ya now kene terangkan kat Farzanameow apa beza ubat dan vitamin dlm bahasa yang paling senang dia nak paham^^


No comments: